Domácí jitrnice

Tip na recept:

Potřeba surovin na 10 kg jaternic:

3 kg masitých části- bůčku a laloku

1,8 kg plic a sleziny

2-3 kg bílého pečiva

0,5 kg jater

5 oloupaných stroužků česneku

asi 2 litry vývaru

0,13 kg soli, 1 polévková lžíce mletého pepře, 1 polévková lžíce mletého nového koření, 1 polévková lžíce majoránky, ½ kávové lžičky mletého zázvoru

20-22 m tenkých střev


 Příprava jaternicového prejtu: Vnitřnosti (kromě jater) a masité části nakrájíme na přibližně stejně velké kusy a předvaříme je odděleně do měkka, jak bylo uvedeno dříve. Po uvaření vnitřnosti umeleme a masité části nasekáme (nožem nebo kolíbkou).

Česnek nožem utřeme, přidáme k syrovým játrům a umeleme. Kousky bílého pečiva (žemle) namočíme krátce do vody, vymačkáme a smísíme s mletými játry a česnekem, přidáme vnitřnosti a maso. Nakonec přídavkem vývaru (podle potřeby) upravíme hustě kašovitou konzistenci prejtu.

Plnění prejtu do střívek: Plnit střívka můžeme při určité zručnosti vymačkáváním prejtu z dlaně, ale častěji použijeme na plnění vhodné zařízení. Může to být speciální ruční pístová narážečka, upravený masový mlýnek (s hubicí), popřípadě jiná zařízení.

Naplněné, na obou koncích zašpejlované jaternice vložíme do vroucí vody. Teplotu vody 85-90 °C udržujeme po dobu 10-15 minut. Vařené jaternice vyplavou na povrch, kde je sítem odebíráme. Opláchneme je studenou vodou a uložíme k vychladnutí v jedné vrstvě (s mezerami) na čistou podložku v chladné místnosti. Asi po 15 minutách je obrátíme. Dokonale vychlazené jaternice uložíme do chladničky, kde je můžeme skladovat při 0 °C 2 až 3 dny.

Zbylý prejt můžeme zakonzervovat zmrazením nebo jej ihned upečeme. Na rozdíl od jelítkového prejtu jej během pečení nemícháme. Po vytvoření kůrky na povrchu pečení ukončíme. Pečený prejt po vychladnutí uložíme při 0-3 °C a spotřebujeme do 3 dní.

Zbylé jaternice můžeme konzervovat zmrazením. Vhodnější (úspora práce) je však přímé zmrazení prejtu ve vhodném obalu, např. v hliníkové misce, ve které se může prejt před podáváním i tepelně upravit.

 
6
12916129
Značky

Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.