Domácí polosuchý salám
Selský salám
Suroviny asi na 1 kg výrobku:
0,15 kg čerstvého předního hovězího masa bez loje, šlach a krvavých částí
0,19 kg libové vepřové kýty
0,42 kg vepřového výřezu a vepřového boku
90 g vepřové plece bez kůže
0,15 kg syrového vepřového hřbetního sádla
28 g dusitanové „rychlosoli“
2,5 g mletého pepře, 6 g utřeného česneku, 1g cukru, 0,2 g koriandru, 0,3 g strouhaného muškátové oříšku, 10 ml vody
umělé střeva o průměru 55-65 mm
Hovězí maso, vepřovou kýtu a plec bez kůže a šlach jemně umeleme na řezačce s deskou s otvory o průměru 2 mm. Do umletého masa pak přidáme část „rychlosoli“ a koření, které rozmícháme ve vodě, vše dobře promícháme a necháme 24 hodin v chladničce odležet. Stejně umeleme i vepřový výřez, bok bez kůže a vepřové sádlo, přidáme zbytek solicí směsi, promícháme a necháme do druhého dne při teplotě 8-10 C° odpočívat. Pak obě směsi smícháme a připravenou hmotu plníme do střev.
Salámy zavážeme a zavěsíme na hole, vkládáme do vyhřáté udírny a udíme do zlatožluté barvy. Potom je dovaříme při teplotě 72-75 C° 1,5 až 2 hodiny.
Vychladlé salámy udíme ve studeném kouři asi 4 dny a sušíme asi 10 dní.
Stránka 1 z 1 - 12 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 12 položek celkem