Domácí světlá tlačenka
Tip na recept:
Potřeba surovin na cca 5kg výrobku:
2,7kg masa z hlav a laloku
0,45kg kůží
0,35kg jazyka a srdce
100g soli (pokud nesolíme maso při vaření),
5g mletého pepře, 3-5g česnekového granulátu, 1 rovnou kávovou lžičku majoránky, 0,8litru vývaru
Obal: vepřový žaludek, popřípadě umělá střeva
Uvařené maso z hlavy, jazyk a srdce nakrájíme na kostky velké asi 3 x 3 cm. Zvlášť uvaříme dobře očištěné kůže, které po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme na vzduchu vychladnout. Po vychladnutí je jemně umeleme.
Všechny přísady včetně vývaru z kůže potom smísení, konzistenci upravíme světlým vývarem z hlavy a hmotou naplníme žaludek, který dobře zavážeme motouzem.
Tlačenku pak zahříváme 2 hodiny (v žaludku) až 2,5 hodiny (v umělých obalech) při teplotě vody 82 °C. Menší tlačenku zahříváme 1,5 hodiny. Po prohřátí z tlačenky plněné v žaludku odstraníme vzduch nadnášející výrobek propíchnutím jehlou. Dírka se po úniku vzduchu sama zacelí. Umělé střevo nemůžeme takto propíchnut, a proto dbáme na co nejtěsnější (bez mezer) naplnění střeva hmotou. Po předepsané době zahřívání vyzkoušíme, je-li tlačenka uvařená, a to tak, že propíchneme obal špejlí - z uvařené tlačenky vytéká čirá tekutina.
Tlačenku po opláchnutí vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme vychladnout ve studené místnosti (ne v chladničce).
Stránka 1 z 1 - 12 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 12 položek celkem