Domácí tmavá tlačenka

Tip na recept:

Potřeba surovin asi na 5 kg tlačenky:

2,8 kg masa z hlavy

0,5 kg kůží

0,3 kg jazyka a srdce

0,5l vepřové krve

0,25I vývaru

0,1 kg soli

10 g mletého pepře

5g  mletého nového koření

Obal: vepřový žaludek, popřípadě umělá střeva


Uvařené maso z hlavy, jazyk a srdce nakrájíme na kostky velké asi 3 x 3 cm.  Zvlášť uvaříme dobře očištěné kůže, které po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme na vzduchu vychladnout.  Po vychladnutí je jemně umeleme. 

Všechny přísady včetně vývaru z kůže potom smísení, konzistenci upravíme světlým vývarem z hlavy a hmotou naplníme žaludek, který dobře zavážeme motouzem.

Při 82 ° C zahříváme tlačenku v žaludku 3 hodiny, v umělém obalu 3,5 hodiny.  Menší tlačenku zahříváme 2 hodiny.  Po prohřátí z tlačenky plněné v žaludku odstraníme vzduch nadnášející výrobek propíchnutím jehlou.  Dírka se po úniku vzduchu sama zacelí.  Umělé střevo nemůžeme takto propíchnut, a proto dbáme na co nejtěsnější (bez mezer) naplnění střeva hmotou.  Po předepsané době zahřívání vyzkoušíme, je-li tlačenka uvařená, a to tak, že propíchneme obal špejlí. Ze správné uvařené tmavé tlačenky nesmí po propíchnutí vytékat krev.

Tlačenku po opláchnutí vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme vychladnout ve studené místnosti (ne v chladničce). 

 
5
16215162
Značky

Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem

  • NILEN 60/55 transparentní Kód: 20092
    NILEN 60/55 transparentní
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    STŘEVO NA TLAČENKU - určené pro vařené masné výrobky částečně propustné pro kyslík a vodní páru, obal není vhodný pro výrobky s dlouhou trvanlivostí.

    Dále lze obal použít na výrobu prejtu, tlačenky, aspiku.

    5,20 Kč
  • NILEN 80/55 transparentní Kód: 20095
    NILEN 80/55 transparentní
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    STŘEVO NA TLAČENKU - určené pro vařené masné výrobky částečně propustné pro kyslík a vodní páru, obal není vhodný pro výrobky s dlouhou trvanlivostí.

    Dále lze obal použít na výrobu prejtu, tlačenky, aspiku.

    5,32 Kč
  • NILEN 100/55 transparentní Kód: 20093
    NILEN 100/55 transparentní
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    STŘEVO NA TLAČENKU - určené pro vařené masné výrobky částečně propustné pro kyslík a vodní páru, obal není vhodný pro výrobky s dlouhou trvanlivostí.

    Dále lze obal použít na výrobu prejtu, tlačenky, aspiku.

    5,42 Kč
  • NILEN 120/55 transparentní Kód: 20094
    NILEN 120/55 transparentní
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    STŘEVO NA TLAČENKU - určené pro vařené masné výrobky částečně propustné pro kyslík a vodní páru, obal není vhodný pro výrobky s dlouhou trvanlivostí.

    Dále lze obal použít na výrobu prejtu, tlačenky, aspiku.

    5,60 Kč
  • sul1kg Kód: 10051-1
    Jedlá sůl kamenná 1kg
    Značka: K+S Czech Republic a.s., závod Solné mlýny

    6,90 Kč
  • pepr2 Kód: E10004-1.1
    Pepř černý mletý A
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    od 31 Kč
  • nové koření mleté Kód: E10014.1
    Nové koření mleté
    Značka: ŘEZPOF spol. s r.o. Záruka: 1 rok

    od 32 Kč
  • Provazek skupina 250g 125g 25g Kód: 52027
    Řeznický provázek č.4-M 125g
    Značka: Barkonie s.r.o. Záruka: 1 rok
    • - 100% len
    • - leštěný
    • - barva 1/2bílá
    • - použití: masný průmysl, čalounictví, hobby

    86 Kč
  • Provazek skupina 250g 125g 25g Kód: 52024
    Řeznický provázek č.8-M 125g
    Značka: Barkonie s.r.o. Záruka: 1 rok
    • - 100% len
    • - leštěný
    • - barva 1/2bílá
    • - použití: masný průmysl, čalounictví, hobby

    86 Kč
  • Provazek skupina 250g 125g 25g Kód: 52028-3
    Řeznický provázek č.4 á 250g
    Značka: Barkonie s.r.o. Záruka: 1 rok
    • - 100% len
    • - leštěný
    • - barva 1/2bílá
    • - použití: masný průmysl, čalounictví, hobby

    162 Kč
  • Provazek skupina 250g 125g 25g Kód: 52028-6
    Řeznický provázek č.8 á 250g
    Značka: Barkonie s.r.o. Záruka: 1 rok
    • - 100% len
    • - leštěný
    • - barva 1/2bílá
    • - použití: masný průmysl, čalounictví, hobby

    162 Kč

Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.