Domácí tmavá tlačenka
Tip na recept:
Potřeba surovin asi na 5 kg tlačenky:
2,8 kg masa z hlavy
0,5 kg kůží
0,3 kg jazyka a srdce
0,5l vepřové krve
0,25I vývaru
0,1 kg soli
10 g mletého pepře
5g mletého nového koření
Obal: vepřový žaludek, popřípadě umělá střeva
Uvařené maso z hlavy, jazyk a srdce nakrájíme na kostky velké asi 3 x 3 cm. Zvlášť uvaříme dobře očištěné kůže, které po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme na vzduchu vychladnout. Po vychladnutí je jemně umeleme.
Všechny přísady včetně vývaru z kůže potom smísení, konzistenci upravíme světlým vývarem z hlavy a hmotou naplníme žaludek, který dobře zavážeme motouzem.
Při 82 ° C zahříváme tlačenku v žaludku 3 hodiny, v umělém obalu 3,5 hodiny. Menší tlačenku zahříváme 2 hodiny. Po prohřátí z tlačenky plněné v žaludku odstraníme vzduch nadnášející výrobek propíchnutím jehlou. Dírka se po úniku vzduchu sama zacelí. Umělé střevo nemůžeme takto propíchnut, a proto dbáme na co nejtěsnější (bez mezer) naplnění střeva hmotou. Po předepsané době zahřívání vyzkoušíme, je-li tlačenka uvařená, a to tak, že propíchneme obal špejlí. Ze správné uvařené tmavé tlačenky nesmí po propíchnutí vytékat krev.
Tlačenku po opláchnutí vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme vychladnout ve studené místnosti (ne v chladničce).
Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem