RECEPTY

TENTO TÝDEN RECEPTY NA TÉMA KLOBÁSY:

Chalupářské klobásy
2 kg nasoleného a proleželého zadního hovězího masa
5 kg čerstvé, ale vyzrálé krkovičky
3 kg čerstvého vepřového výřezu
1 litr vody
20 g mleté sladké papriky
40 g drceného kmínu
10 g pepře
100 g utřeného česneku
sůl
sdíraná vepřová střeva
 
Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky s hranou asi 1,5 cm, promícháme se solí a česnekem,
pokrájené maso navrstvíme do nádoby (nejprve libové maso a na ně potom výřez) a dáme do chladničky na 24 hodiny proležet. Hovězí maso umeleme najemno, popřípadě s částí vepřového výřezu s kůží. Hovězí maso roz- pracujeme s vodou, kořením a solí do dobře pojivé spojky, přidáme jemný vepřový výřez a potom i nakrájené proleželé kostky masa. Všechno dobře promícháme a rozpracujeme. 
Narážíme do sdíraných tenkých vepřových střev a klobásy přetáčíme na hmotnost 200-300 g.
Udíme je v horkém kouři do zlatohněda, popřípadě je dováříme ve vodě. 

 

Kari klobásy 
5 kg předního předsoleného hovězího masa
3,5 kg vepřového výřezu s kůží
1,5 kg špíčku
1,4 litrU vody
30 g utřeného česneku
30 g kari koření
10 g mletého pepře
sûl
skopová střívka
 
Hovězí předsolené maso a polovinu vepřového výřezu s kůží umeleme najemno přes 2mm desku. Zbytek výřezu bez kůže nahrubo umeleme přes 8-10mm desku. Špíček nasekáme na kostičky s hranou 1 cm. Hovězí maso vymícháme s vodou a kořením do dobře pojivé spojky a přidáme vepřový jemný výřez a nakonec kostičky špíčku. Kostičky pro lepší spojení s dílem krátce spaříme v horké vodě a nechme okapat. Směs promícháme a vypracujeme do polotuhého díla, které narážíme do skopových střívek. Přetáčením oddělujeme klobásy hmotnosti asi 200 g.
Udíme v horkém kouřido zlatohnědé barvy.
Klobásy můžeme i dovářet ve vodě.

 

Hanácké klobásy 
8 kg libového a 2 kg tučného, prorostlého vepřového masa (bůčku)
 asi 1 l vody
15 g bílého pepře
10 g nového koření
10 g tlučeného kmínu
sůl
sdíraná vepřová střeva
řeznický provázek
 
Dobře odleželé čerstvé maso nasekáme na kostičky s hranou asi 1 cm nebo umeleme přes 10-12mm desku. V trošce vlažné vody rozředíme koření, rozpustíme sůl a zalijeme nasekané kostičky masa. Maso dobře prohněteme, promasírujeme a směs promícháme až do vyvázání vody. Narážíme do vepřových střev a převazujeme na délku asi 20 cm podobně jako špekáčky, tj. bez přerušení motouzu.
Udíme až 12 hodin hustým teplým kouřem nebo až 3 dny studeným kouřem do tmavohněda.
Při uzení teplým kouřem můžeme klobásy barvit krví.
Podávají se studené, ale i teplé, rychle ohřáté ve vodě teplé 90 °C.
Tzv. hanácké šperke je možné chuťově zvýraznit česnekem a přidáním až dvojnásobného množství koření. 

 

Orlické klobásy 
1 kg zadního hovězího masa
5 kg libového a 5 kg tučného vepřového masa (laloky a paždíky)
20 g pepře
 4 g kmínu
50 g sladké papriky
2 g zázvoru
1 g kardamomu
sůl
karamel
sdíraná tenká vepřová střeva
 
Hovězí maso jemně umeleme a kutrujeme (možno míchat) s trochou vody a s kořením. Vepřové vychlazené maso bud umeleme na zrno 10-12 mm, nebo maso nasekáme ručně nožem. Všechno dobře promícháme a narážíme do vepřových střev. Nožičky klobás hmotnosti 100 g buď barvíme máčením v karamelovém roztoku, nebo narážíme do střeva předem namočeného v kuléru. Udíme podobně jako jiné klobásy.

 

Budeme velice rádi pokud pošlete nějaký vyzkoušený recept na masnou dobrůdku. Děkujeme

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.